Областният върна бюджет'2012 на община Крушари
Областният върна бюджет'2012 на община Крушари / netinfo

Областният управител Желязко Желязков върна решението на Общински съвет Крушари, с което се приема бюджета на общината за 2012 година. То е обявено за незаконосъобразно, поради значителната разлика между крайните параметри, одобрени от съветниците на заседанието на 15 февруари т.г. и проектът за бюджет, внесен за разглеждане от кмета Добри Стефанов на 7-и същия месец.

В хода на обсъждането са направени значителни промени и фактически приетият бюджет не е съставен и предложен от кмета, обобщава областният. Общинският съвет е съставил и приел нов проект за бюджет, с което не е спазена процедурата по съставянето, обсъждането и внасянето му.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ правомощията на общинския съвет не включват съставяне на нов бюджет. Единствено кметът е компетентният орган да извърши дейността по съставяне на общинския бюджет и внасяне на проекта му в местния парламент. Постоянните комисии към общинския съвет могат да дават становище по проекта, но нямат правомощия да съставят нов бюджет, отбелязва областният.

Не може общинският съвет сам да си състави и да приеме общинския бюджет, тъй като се обезсмисля ролята му като орган на местно самоуправление и правомощията му по
приемане и контрол на бюджета от една страна и от друга страна ясно дефинираните със закон задължения на кмета по съставяне на бюджета на общината, пише още в заповедта на Желязков.

Бюджетът на Крушари е приет с 12 гласа "за", "против" и "въздържали се" няма. Той е в размер на 4 110 199 лева.