Областният управител върна и бюджета на община Каварна
Областният управител върна и бюджета на община Каварна / Дарик Добрич

Областният управител Желязко Желязков върна решението на Общински съвет Каварна от заседанието на 17 февруари т.г., с което бе приет бюджет'2012 на общината. Той го определя за незаконосъобразно поради превратно тълкуване на правомощията на местния парламент, тъй като практически съветниците са съставили нов бюджет - действие, което е в разрез с разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. Единствено кметът е компетентният орган да извърши дейността по съставяне на общинския бюджет и внасяне на проекта му в общинския съвет, пише в акта на областния, който връща за ново разглеждане проекта.

От община Каварна информират, че решението на Общинския съвет за приемане на бюджета за т.г. е обжалвано от кмета Цонко Цонев пред Административен съд - Добрич като незаконосъобразно.

Дарик припомня, че областният управител върна за ново разглеждане и бюджета на община Крушари - със същите аргументи за превишаване на правомощията на общинския съвет. Без бюджет засега работят и в община Добричка. Там проектът на кмета Петко Петков не бе приет от местния парламент, като съветниците гласуваха преразглеждане на капиталовата програма.