Областният управител: Ситуацията в областта остава рискова
Областният управител: Ситуацията в областта остава рискова / БГНЕС, архив

Ситуацията в областта остава рискова, се казва в изявление на Областния управител д-р Маргарита Новоселска. Започнало е преливане през преливника на Варненските язовири което създава реална опасност за преливане на яз. Одринци. Ако това се случи, означава, че селото ще бъде залято, ще пострада и съседното - Долина, обясни д-р Новоселска. Надяваме се да намалее притокът на водата от Варненските язовири, да започне контролираното изпускане и да се намали обемът вода. Въпреки всичко, рискът остава и ако възникне, може би ще възникне в тъмната част на денонощието, коментира Областният управител.

За да бъдат защитени здравето и живота на хората, Междуведомствената комисия е излязла с решение да бъде извършена пълна евакуация на населението от с. Долина, а в с. Одринци  да се извърши частична евакуация. На база това решение, както и на основание на законовите разпоредби, кметът на община Добричка е издал заповед за евакуация на хората от двете села.

Областният управител се обърна с призив към жителите на Добрич, да се отзоват в тази тежка ситуация и да помогнат на близки и познати от застрашените от наводнение села, с цел запазване на сигурността на техния живот.
Създадена е организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност.

Както стана ясно по-късно, по информация от Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи и местните власти във Варна, има риск от образуване на приливна вълна от язовир Камчия към язовир Цонево в следствие на обилните валежи в Североизточна България и рязкото повишаване на нивото на реките в областта.