Областният: Не съм подарявал гора на Русалка Тур
Областният: Не съм подарявал гора на Русалка Тур / netinfo

"Не става дума нито за продажба, нито за подаръци, нито за заменки. Става въпрос за съвсем законен формален акт за деактуване на 300 декара от горския фонд в Русалка, които не са държавна собственост", заяви областният управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев пред журналисти. Поводът за брифинга бе изказване на експерта на ГЕРБ Мирослав Найденов, че със скандален акт Хаджиев е подарил гората на ваканционно селище „Русалка", собственост на Николай Банев.

Заповедта за деактуване на парцела е от 14 май 2009 година. Актът е съставен въз основа на вече извършени разпоредителни действия от страна на държавата със съответния имот, по точно продажба на имота по време на масовата приватизация през 1999 година, когато „Русалка" ЕАД стана собственост на „АКБ Корпорация" на Банев.

„Областният управител не продава и не се разпорежда. Негова задача е да издаде заповед за деактуване, след като други държавни институции вече са направили продажба на имота", обясни Хаджиев.

Главният юрисконсулт на областна администрация Велина Трифонова поясни, че имотът е деактуван на основание чл. 2 ал. 4 от Закона за държавната собственост, според който не са държавна собственост имотите и вещите, включени в капитала на търговски дружества, дори ако държавата е била единствен собственик.

Безспорно доказателство за това, че земите са включени в капитала на Ваканционно селище Русалка, е акт за частна държавна собственост №359 от 16 септември 1997 година, утвърден тогава от областния управител на Варна. В точка 15 от акта е визирано изрично, че земите са включени в капитала на дружеството „Ваканционно селище Русалка" ЕАД.

Налични са безспорни доказателства, че имотът не е държавна собственост, поради което той е деактуван, заяви Трифонова.

Преписката по случая ще бъде предоставена на Държавната агенция по горите, казаха от областна управа. Оттам допълниха, че Ваканционно селище „Русалка" през 2008 година продава декарите на „Русалка Тур"ООД. Искането за деактуване на парцела е било подадено от „Русалка Тур" - собственик на недвижимия имот - на 22 април 2009 година. Защо собствениците са чакали 10 години, преди да поискат деактуването, не е известно, но няма закон, който да указва някакъв срок, коментираха от областната управа. По неофициална информация гората вече е препродадена от семейство Баневи и има нов собственик.