Областна администрация кандидатства с два трансгранични проекта
Областна администрация кандидатства с два трансгранични проекта / Областна администрация Добрич, архив

Областна администрация - Добрич внесе два проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег" Румъния - България в регионалния офис в Кълъраш, съобщават оттам. Те са по приоритетна ос 2 „Зелен регион" и по приоритетна ос 3 „Безопасен регион". И по двата ведомството е водещ партньор.

Едното предложение е „Историческо наследство в трансграничен регион Добрич - Констанца". Изготвено е съвместно с Институция Префектура окръг Констанца, Регионален исторически музей - Добрич, Музей за национална история и археология - Констанца и Държавно ловно стопанство - Балчик. От българска страна, проектът се отнася за опазване, реставрация, социализиране и популяризиране на националното културно-историческо наследство на обект „Археологически комплекс" в местността Славната канара, община Добричка.

Дарик припомня, че Община Добричка отказа да отпусне средства тази година за допълнителни дейности след археологическите разкопки на Славната канара. За това настояваха от Регионалния исторически музей, именно с идеята парите да се разходват за консервация и за превръщането на мястото в посещаем обект.

Скандал прекрати сесията на община Добричка, не отпуснаха пари за разкопките на "Славната канара"

Второто проектно предложение на Областна администрация е с работно заглавие „Подобряване на управлението на риска в трансграничния район Кълъраш - Добрич". Основната цел е подобряване на съвместното управление при природни бедствия и аварии. С реализирането му следва да се постигне повишаване на координацията между отделните участници при реакция в извънредни ситуации, както и на информираността на населението. Предвижда се и доставка на оборудване и съоръжения за помощ в област Добрич при природни и други бедствия и аварии.