Област Добрич - трета в страната по приходи от нощувки
Област Добрич - трета в страната по приходи от нощувки / Sofia Photo Agency, архив

Добричка област е трета в страната по приходи от нощувки за третото тримесечие на тази година, съобщават от Териториалното статистическо бюро.

Приходите от нощувки в региона  са 26 721 000 лева. Увеличението спрямо същия период на миналата година е 1.9 пъти, а в сравнение с второто тримесечие на 2011 година 3,5 пъти. Това отрежда на Добричка област третото място в страната след Бургас и Варна.

През наблюдаваното тримесечие в областта са реализирани 1 256 500 нощувки, което е с 1.6 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението в нощувките на български туристи на територията на областта спрямо данните за предходното тримесечие е близо 52%, а на чужденците  66%.

В региона се наблюдават 99 средства за подслон с 23 309 легла. Това са хотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла. В сравнение със същия период на миналата година общият брой на средствата за подслон и местата за настаняване в региона се запазва, но броят на леглата нараства с 8,7%, посочват от статистическото бюро.

Наблюдението на средствата за подслон и местата за настаняване се извършва на извадков принцип и осигурява информация за развитието на туризма в България като данните са съпоставими с получените в другите европейски срани.