Област Добрич с най-много бракониерска риба
Област Добрич с най-много бракониерска риба / netinfo

В областите Добрич, Ловеч и Хасково е конфискувана най-много незаконно уловена риба, съобщават от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. По данни на информационната система на ИАРА за периода от 1 януари 2009 г. до 30 ноември  2009 г. териториалните звена на агенцията са конфискували общо 2 862 кг. риба, а общият брой проверки в страната е над 30 хиляди.

Общо съставените констативни протоколи в страната са 4 881, а съставените актовете за установени административни нарушения  - 3 442. Иззетите риболовни уреди за тази година са близо 3 000.

Изпълнението на ОП"Рибарство" е стартирало  с отварянето на две инвестиционни мерки, съобщават още от ИАРА. Това са мярка 1.3 „Инвестиции на борда на риболовните кораби" от приоритетна ос 1 "Мерки за приспособяване на българския риболовен флот" и мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" от приоритетна ос 2 „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура".

По първата мярка  е одобрен 1 проект на „Кария Фиш" ООД в Шабла за закупуване на оборудване с цел повишаване на селективността на риболовните уреди с общ размер на одобрената финансова помащ 47 438 лв.  

По мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" са одобрени 8 проекта в страната на обща стойност  5 615 783 лв.