Област Добрич е в ограничителната зона за “син език”
Област Добрич е в ограничителната зона за “син език” / Областна администрация Добрич

Област Добрич попада в ограничителната зона около констатираните огнища на болестта „син език" по преживните животни, съобщават от Областна администрация. При областния управител е проведено заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на обстановката в страната. Директорът на дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова, информира за пораженията от болестта - около 700 животни са мъртви, а заболелите са около 3 000 в цялата страна. Регистрирани са 380 огнища, като в съседните на Добрич области Варна и Шумен има четири огнища.

В Добричко са предприети и се спазват стриктно всички необходими мерки за ограничаване на заболяването. Продължават проверките в овцевъдните и животновъдни ферми. Целта е да се предотврати проникването и разпространението на болестта в региона. За целта е указано на всички общини да бъдат определени охраняеми площадки, където да се събират умрели животни, ако има такива.

От БАБХ е издадена тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни. Ограничено е пашуването в часовия диапазон от 19.00 до 8.00 ч. Предприети са и действия за обработка с инсектициди на животновъдните обекти, торищата и местата за водопой на животните.