НЗОК провери две болници в региона, няма сериозни нарушения
НЗОК провери две болници в региона, няма сериозни нарушения / Дарик Добрич, архив

Болниците в Добрич и Балчик са двете лечебни заведения в региона, обхванати от  проверка на НЗОК, извършена през юни и юли в над 170 болници в страната. Това съобщи за Дарик директорът на Районната здравна каса д-р Бисерка Пачолова.

И в двете болници не са констатирани фрапантни нарушения, отбеляза тя. Отчетени са само дребни, предимно технически пропуски, за които ще бъдат наложени санкции, но те ще бъдат в малки граници. При проверката не са установени случаи на липсващи от отделенията пациенти, които по документи се водят на лечение. Това означава, че в двете болници се отчита реална дейност и няма фалшиво записани болни, коментира д-р Пачолова.

Тя отбеляза още, че намаляват подадените в РЗОК жалби от пациенти. Обикновено хората се оплаквали от дейността на общопрактикуващите лекари, най-често заради откъс от посещение в дома, отказ от даване на направление или дълго чакане пред кабинетите.

Пачолова коментира и структурните реформи в сферата на болничната помощ. Според нея решението болницата в Тервел да се преструктурира в Медицински център е много добро. Предстои от 2013 година болницата в Генерал Тошево също да стане Медицински център и с това структурните реформи при болничната помощ в областта да приключат.

Болниците в Балчик и Каварна стоят добре на пазара и през лятото значително увеличават дейността си от притока на туристи, посочи Пачолова. Изключително необходима за областта е и болницата за санаториално лечение в Тузлата.