Няма вероятност ремонти да забавят старта на учебната година
Няма вероятност ремонти да забавят старта на учебната година / Дарик Добрич
Няма вероятност ремонти да забавят старта на учебната година
74340
Няма вероятност ремонти да забавят старта на учебната година
  • Няма вероятност ремонти да забавят старта на учебната година

Учебната година ще започне на 15 септември в цялата страна, смята просветният министър Румяна Коларова. Тя увери, че няма данни ремонти да възпрепятстват церемонията или да попречат на първите учебни дни. От министерството се фокусират в преодоляването на последиците от наводненията в образователни институции, казаха още министър Коларова и зам.-министър Ваня Кастрева по време на посещение в Добрич, където огледаха щетите в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий", която бе наводнена на 20 юни т.г.. Още е рано обаче да се коментира колко от гласуваните от Междуведомствената комисия близо 16 млн.лева за наводнените райони ще отидат за образование, подчерта Коларова.

В училището в Добрич вече е постъпила сумата от над 170 000 лева, отпуснатата от предишното правителство като целева помощ, съобщи директорът му Тодор Георгиев. В момента текат мащабни ремонти. Наводнен е бил приземният етаж на площ 1 100 кв.м, в който се помещава столова и складове. От ръководството увериха, че всички дейности ще приключат в срок и децата ще могат да се хранят на 15 септември.

Осигурени са безплатните учебници за децата, казаха още от министерството. Оттам отправиха апел към издателите при възможност да предоставят безвъзмездно учебници на учениците в гимназиалния етап на обучение, засегнати от наводненията. В град Мизия има такъв проблем, защото новозакупените издания са унищожени, съобщи министърът, но обеща ако някъде има недостиг, от ведомството да отпуснат средства за закупуване. В добричката гимназия вече има заявено желание от издателство да дари учебници, заяви директорът Тодор Георгиев.

Министър Коларова получи покана от кмета на Добрич Детелина Николова да присъства на откриването на учебната година в града.

Чуйте в аудиото министърът и зам.-министърът.