Няма окончателно решение за затварянето на „Калиакра”
Няма окончателно решение за затварянето на „Калиакра” / netinfo
Собственикът на завода за производство на слънчогледово олио „ Калиакра” в Добрич все още не е взел окончателно решение за закриване на предприятието, съобщи областният координатор на КНСБ Гинка Василева. Това е станало ясно на среща с изпълнителния директор на завода Цветан Илиев.

На този етап собственикът концерна „Бунге” преразглежда плановете си да остане в Добрич или да затвори завода. Преговорите със социалните партньори ще започнат, едва когато има окончателно решение за съдбата на предприятието.

Според Гинка Василева обаче, ако работниците и служителите от „Кариакра” искат да защитят интересите си при евентуално затваряне на предприятието, то те спешно трябва да преговарят за сключване на КТД. В документа трябва да се уговори раздел за масовите уволнения и обезщетенията, които работниците биха могли да получат.

Проблемът вече се обсъжда в Европейския съюз на работещите в „Бунге”.

Създадената работната група в „Калиакра” ще се събере в четвъртък, за да изготви покана за начало на преговорите за КТД. В писмо до изпълнителния директор на „Бунге” за Европа ще се настоява синдикалната организация в добричката маслобойната да участва в изготвянето на социалния план на предприятието.

В него ще се искат  обезщетения от 24 заплати, осигуряване на курсове за преквалификация, допълнителни облекчения за трудоустроените и работниците пред пенсия. Колективът на „Калиакра” остава в стачна готовност.