Няма да съкращават ваканциите заради стачката
Няма да съкращават ваканциите заради стачката / netinfo

Пропуснатите по време на учителската стачка уроци ще се компенсират по различен начин в отделните училища. Това съобщи  началникът на Инспектората по образование Рина Иванова след среща с директори на училища.

 Децата ще наваксват учебния материал за сметка на часовете по свободно избираем предмет. Пропуснатото  ще се преподава и във втория час на класа.

Ако в седмичната учебна програма е заложен допълнителен, трети час по физкултура, то той също би могъл да се използва за наваксване на пропуснатия основен учебен материал.

Участниците в срещата смятат, че не необходимо да се съкращават ваканциите на учениците или те да учат в съботните дни. Това би било в ущърб на децата, които нямат вина за учителската стачка, каза Рина Иванова.

Директорите на професионалните гимназии настояват първият срок да бъде удължен с две седмици. Това се налага от спецификата на обучение в тези училища. Част от предметите там се изучават само по един срок и учителите се нуждаят от време, за да могат да предадат материала и да оформят оценките на учениците.

Експерти от Инспектората по образование ще проверяват  дали учителите спазват новото разпределение на урочните единици, каза още Рина Иванова.