Няма да платят на фирмата, която прави стратегията за спорта, ако не си свърши добре работата
Няма да платят на фирмата, която прави стратегията за спорта, ако не си свърши добре работата / Дарик Добрич - архив

Консултантската фирма, която бе наета за изготвяне на анализ на системата на спорта в Добрич, няма да получи хонорара си от 19 хил.лв., ако общината не е доволна от работата й, каза кметът Йордан Йорданов. Както Дарик вече съобщи, столичната фирма трябва да изготви в рамките на три месеца и стратегия за развитиено на спорта.

Консултантска фирма ще прави анализ на системата на спорта в Добрич

Кметът коментира, че разбрал миналата седмица, че волейболният клуб иска допълнително 70 хил.лв. от общината за 2016 година. В противен случай спонсорите на клуба щели да се оттеглят. Йорданов определи това като изнудване.

Той представи статистика, според която за 2012 год. на волейболния клуб са предоставени 86 хил.лв., за 2013 – 95 хил.лв., за 2014 – 98 хил.лв., за 2015 – 107 хил.лв. „За 2016 год. се искат допълнително 70 хил. – т.е. 85% повече, това не граничи с реалността”, заяви кметът. Той допълни, че е  възможно да се увеличи издръжката на клуба, но 70 хиляди са много.

Зам.-кметът по финансите Елка Димова потвърди, че бюджетът на спорта ще се запази 650 хил. лева, колкото беше и миналата година. „Общината реално подпомага спорта  и по други начини, не само предоставяйки директен паричен трансфер, и много моля клубовете да отчетат този факт. Например те ползват напълно безвъзмедно спортната база – не плащат наеми и не възстановяват консумативи /ток, охрана и др./, за разлика от други институции, които ползват общинска собственост”, коментира Елка Димова.

Тя посочи още, че тази година се залагат 67 хил.лв. за ремонт на физкултурния салон на Спортното училище,  което също е помощ за спорта. „Нека да изчакаме анализа и стратегията и ще разпишем ясни правила как клубовете ще усвояват и ще отчитат субсидиите, които получават. Нека да видим какви резерви ще излязат вследствие на анализа и тогава ще си говорим отново за увеличаване на субсидиите за спорта”, подчерта Димова.