Няма да обявяват нова грипна ваканция засега
Няма да обявяват нова грипна ваканция засега / dobrich.org

Няма да бъде обявена нова грипна ваканция засега в Добричка област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. От днес бяха възстановени занятията в училищата в областния град и някои села, където те бяха прекратени между 16 и 18 февруари. Не се учи до утре включително само в ОУ "Хр. Смирненски" в село Българево.

През миналата седмица нивото на регистрираните с остри респираторни заболявания в областта е достигнало 206 случая на 10 000 души, което още не е достатъчно за обявяване на епидемия. Като цяло в страната заболеваемостта спада, коментираха от РЗИ.

В Инспекцията са постъпили сигнали от директорите на училищата в селата Орляк, Нова Камена, Овчарово и Каблешково за висок процент отсъстващи ученици, но данните не съвпадат с отчетеното от личните лекари, показала е проверка на специалистите. Коментарът им е, че учениците или не се преглеждат или отсъстват с извинителни бележки от родителите си без да са болни.

От РЗИ ще продължат да следят обстановката и ако има училища с голям брой липсващи ученици, ще бъде предписано на Регионалния инспекторат по образование обявяването на нови неучебни дни в Добричко.