/ Дарик Добрич, архив
От културния институт планират наесен да стартират мащабна дейност
Читалище
96718
Читалище
  • Читалище
Настоятелството на новосъздаденото читалище „Добрич – 2017 г.” организира благотворителен бал. Събитието ще се проведе на 24 март от 19.30 часа в ресторанта на хотел „България”.

Вече са разпродадени 150 куверта, всеки от които е на стойност 60 лв., информира в ефира на Дарик председателят и основател  на читалището Николай Нейчев. Добре дошли да вземат участие в благотворителната инициатива са всички добричлии, които желаят да подпомогнат дейността на културната институция.

Събраните средства ще се използват за ремонт и оборудване на предоставената от общината база – два етажа от бившето училище „Дора Габе”.
 
Специално за участие в програмата на благотворителния бал в Добрич пристига проф. Стефка Оникян. В концерта ще се включат още камерна група при ансамбъл „Добруджа“, предвождана от певицата Калинка Вълчева, пианистът Пламен Желев и сопраното Ирина Жекова (солистка на Държавна опера – Варна и Национална опера София) и група „Сингинг ривър“.
 
На търг ще бъдат разиграни много специални предмети, дарени от приятели на читалището, разказа още Ники Нейчев. Сред тях са професионален микрофон „Elektro Voice”, дарен от журналиста и телевизионен водещ Ники Кънчев, бутилка вино от лимитирана серия с лика на Иван Лечев, която изпраща лично легендарният китарист на ФСБ, китара от басиста на група „Фактор” Веселин Тодоров, известен като Весо Кокала.
 
Амбициозна и мащабна дейност планират да развиват в новото читалище неговите създатели. Там ще отворят врати библиотека и галерия. В актовата зала ще се провеждат много концерти и събития. Ще бъде открит фолклорен център на името на Калинка Вълчева, като самата певица ще идва два пъти годишно да води майсторски класове.

Същата уговорка е постигната и със Стефка Оникян, която ще помага на младите таланти от певческата школа към читалището, водена от Нейчев. Предвижда се още под шапката на културната институция да се развиват школа за духови инструменти с детски биг бенд, звукозаписно студио с визуална лаборатория за фото и видео обработка, езикови школи и спортни клубове.

Чуйте още за перспективите пред новото читалище от неговия председател и основател Ники Нейчев в звуковия файл. С него разговаря Таня Топалова.