Ново предложение: До 1000 лева патентен данък за такситата
Ново предложение: До 1000 лева патентен данък за такситата / Sofia Photo Agency - архив

До 1000 лева данък, подобен на патентния, ще плаща таксиджиите на година. Това предвиждат промени в закона за местните данъци и такси, които са внесени в парламента от депутати от ГЕРБ. Размерът на налога ще се определя от общината, в която работят, а долната граница е 400 лева, съобщава „Монитор".

Идеята за въвеждане на патентен данък за жълтите коли не е нова. Такава имаше през 2013 година, но до реализацията й така и не се стигна. В момента таксиджиите плащат данък печалба, както и такса към общината, която за София е 50 лева на година. На пракика новият налог ще важи за всеки отделен таксиджия. Шофьорите и в момента покриват сами данъка си печалба, защото дори да работят към голяма компания те се водят оператори на касовия апарат.

Повече "копърки" с промените в Закона за пътищата, предричат от бранша

Поправката не е съгласувана с нас, обясни председателят на браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи Сава Комитов. От думите му стана ясно, че водачите едва ли ще са доволни от новия начин на облагане, макар че с въвеждането на този налог, отпадат всички останали.

Основното недоволство на таксиметровите шофьори идва от факта, че те ще дължат твърда сума на общинските власти независимо какви средства са успели да изкарат от дейността си. Според Комитов проблем възниква най-вече в случаите, когато таксиджиите не работят заради временна неправоспобност или повреда в колата.

В Закона е предвидено налогът да се плаща до 30 април всяка година по сметката на общината, която е издала лиценза.

Таксиметрови шофьори предлагат промени за първоначалната такса

Патентен данък за таксиметровите превозвачи в България за последно действаше преди 15 години.

Ако промените влязат в сила, министърът на финансите ще трябва да определи до края на януари следващата година образец на данъчната декларация. В същия срок общинските администрации ще трябва да определят и какъв ще е размерът на налога.