Новата ОПРибарство ще бъде одобрена до края на годината от ЕК
Новата ОПРибарство ще бъде одобрена до края на годината от ЕК / Дарик Добрич

Очаква се новата Оперативна програма „Морско дело и рибарство” да бъде одобрена официално от Европейската комисия в края на годината, заяви министър Танева в Каварна. Тя припомни, че програмата бе върната за преработване в края на м.г. със сериозни забележки. Тя е с бюджет 113 млн.евро – по-голям от досегашния, и има 6 приоритета. Два от тях са одобрени след директна комуникация с ЕК, за други два приоритета се очаква потвърждение. До края на юни програмата като цяло ще бъде изпратена в ЕК за одобрение. „Вярвам, че ще разпишем много по-добри критерии и механизми за управление на програмата, така че да избегнем скандалите, които, няма какво да крием, съпътстваха част от управлението на старата програма „Рибарство”, заяви Танева.

Досегашната ОП „Рибарство” ще приключи до края на годината, нейният бюджет беше 188 млн.лева, припомни Десислава Танева. „Тя се радваше на изключителен интерес и бюджетът не достигна. Досега са разплатени 62% от средствата, надявам се администрацията да положи усилия остатъкът да се разплати в срок”, каза още министърът.

По думите й мярката „Млад фермер” от ПРСР се радва на огромен интерес. В момента тече процедура за приемане на наредбата за прилагането й, а до края на юни ще има готовност да се обяви нейното отваряне.

Министър Танева присъства на откриването на новата фабрика за преработка на рапани, която е построена в ромския квартал на Каварна. Инвестицията е на фирма, която от две десетилетия работи в сектора. Предприятието е първо по рода си в района, в момента в него работят 70 човека, а заетостта ще достигне 158 души. Фабриката е изградена с европейско съфинансиране. Капацитетът е 15 тона рапани на ден, които са внос от Румъния. Преработената продукция ще се експортира за Турция и някои азиатски държави.

Новата ОП"Рибарство" ще бъде одобрена до края на годината от ЕК
netinfo