Нова услуга в съда - предоставят съдебни документи в звуков вариант
Нова услуга в съда - предоставят съдебни документи в звуков вариант / Дарик Добрич
Нова услуга в съда - предоставят съдебни документи в звуков вариант
48857
Нова услуга в съда - предоставят съдебни документи в звуков вариант
  • Нова услуга в съда - предоставят съдебни документи в звуков вариант

Добричкият окръжен съд предлага нова услуга за хората с увреждания. На един от компютрите в информационния център на пъвия етаж в съдебната палата е инсталирана програма, която превръща текстови в звукови файлове.

Новата услуга е насочена към хора със зрителни увреждания, с намален слух, неграмотни или възрастни хора с проблеми във възприятията. По данни на 5 неправителствени организации на хора с увреждания потенциалните потребители на тази услуга в региона са близо 2 000 души.

Освен български програмата може да трансформира и английски текстове. Озвучаването на български е от женски глас, а на английски от мъжки. Звуковите файлове са достатъчно разбираеми, макар че изговарянето звучи малко странно, а програмата не може да трансформира съкращения и понякога греши ударенията.

Потребителите ще могат да чуят звуковия вариант на търсения от тях съдебен документ на място чрез тонколони или слушалки. Те ще имат възможност да получат и запис от звуковия файл, но в такива случаи предварително трябва да са преминали през процедурата за получаване на копия от съдебни документи.

Софтуерът е дарение от сдружение "Програма за развитие на съдебната система".
Действието на новия продукт беше представено пред журналисти от пресаташето на окръжния съд Кремена Капралова и системния администратор Тодорка Маринова.

В прикачения файл можете да чуете част от текста на съдебен документ, преобразуван чрез новата програма.