Нова електронна услуга за търговците въвежда НАП
Нова електронна услуга за търговците въвежда НАП / netinfo

Ново софтуерно приложение за подаване на Интрастат-декларации по електронен път ще бъде внедрено в Националната агенция за приходите до края на януари 2008 г. То значително ще облекчи търговците, които са длъжни да подават такива декларации към НАП, съобщават от агенцията.

След внедряването на софтуерното приложение Интрастат-операторите ще могат да правят текущи записвания през месеца в дневниците си за изпращания на стоки в ЕС и пристигания на стоки от ЕС, както и ще е възможно автоматично обобщаване на информацията и подаването й към агенцията.

Изграждането и внедряването на Интрастат-приложението се финансира по европейската програма ФАР: Развитие на компютърни средства и експериментално прилагане на системата ИНТРАСТРАТ в България. Стойността на целия проект е в размер на 745800 евро.

Като част от проекта от началото на януари започват 28 срещи с Интрастат-операторите в областните градове в страната. Целта им е търговците да бъдат запознати с измененията в нормативната уредба и с новата система и да видят как работи тя в реални условия.