/ Sofia Photo Agency
Изграждане на нов православен храм в Добрич - в квартал "Добротица", е получило благословение от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съобщи в ефира на Дарик отец Петър Димитров. Той е сред организаторите на кампанията за построяването му. Вече е сформирано църковното настоятелство, което се състои от четирима души, сред които кметът Йордан Йорданов и трима бизнесмени от Добрич.

Предстои до няколко дни да започне дарителска кампания за набиране на средства за храма, който ще носи името на Св. Лука Войноясенецки – Кримски. Ще има открита банкова сметка и урни, поставени в големи вериги магазини и банки в града, съобщи отец Петър.

Идеята за изграждане на храм в кв. "Добротица" датира от 2016 година, като за няколко дни са събрани близо 300 подписа. Според хората, които подкрепят инициативата, новият храм ще позволи на повече добричлии да присъстват на богослужения. Най-близката църква е „Св. Георги“, но не всички желаещи могат да я посещават редовно. Според подписалите се, храмът ще обединява хората от района, ще създаде добра общност, полезна за развитието на града и ще действа възпитателно на децата. Има декларирани и много намерения за дарителство и средствата за храма ще се съберат бързо, смята единият от настоятелите - Камен Атанасов.

Община Добрич е отредила парцел за изграждане на храма още преди 15 години. Проектът е направен от архитект Петър Николов и е дарение, уточни отец Петър. Строителите, които ще се заемат със задачата, също са обявили, че ще работят без печалба. Администрацията има намерение към храма да се създаде приют за бездомни и бедстващи хора, както и пенсионерски клуб, какъвто в района липсва, каза за Дарик кметът Йордан Йорданов.

Одобрението за изграждане на храма е дадено от митрополит Йоан през лятото, след като той е бил посетен от делегация от няколко души от Добрич, начело с кмета. Всички необходими действия са извършени, имаме терен и проект, остава да се наберат средствата, казва отец Петър.