Нощ на музеите и в Ген.Тошево и Каварна
Нощ на музеите и в Ген.Тошево и Каварна / toshevo.org

Нощ на музеите ще има и в Генерал Тошево, съобщават от общината. В 17.30 ч. в местния музей ще се открие гостуващата изложба „За честта и славата на родината - наградната система на Царство България и Народна република България" от колекция „Фалеристика" на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян.

Изложбата включва общо 142 отличия - ордени, знаци, почетни звания и медали от монархическата наградна система (1878 - 1944 г.), от т.нар. регентска емисия, раздавана през 1944 - 1946 г. и тези от периода на НРБ (1946 - 1991 г.). Най-високите орденски степени от монархическата наградна система, показани в изложбата са І и ІІ степен на ордена "За военна заслуга" и ІІ степен на ордена "За гражданска заслуга" и техните звезди. Колекцията от ордени, почетни звания и медали, включени в наградна система на НРБ /1946-1991/, е пълна, като най-високото отличие е почетното звание "Герой на НРБ", носителите на което са 58 души.

Почти без изключения, показаните монархически отличия са изработвани в чужбина, предимно по авторски проекти на чужденци. Знаците на почетните звания, ордените и медалите на НРБ са изготвени по проекти на български художници и скулптори и са отсечени в Български монетен двор в София. Изложбата е снабдена с подробни текстове и анотации за създаването, статута и степените на отделните държавни отличия.

Нощ на музеите очаква и каварненци, и то с музикална програма. В Историческия музей там ще се покаже изложба "Дарения в музея" от 2006 до 2012 г. - откриването е в 19.00 ч., а от 20.00 ч. ще започне концерт на певицата Милена Славова.