Никола Манев представя изложба  Моята България в Двореца в Балчик
Никола Манев представя изложба Моята България в Двореца в Балчик / netinfo

Никола Манев ще представи в Двореца в Балчик изложба-живопис "Моята България", съобщават от културния институт. Творбите ще бъдат подредени в галерия "Тихото гнездо" от 22 юли до 15 август.

Никола Манев е български художник, който живее и твори в Париж, Франция. Има над 150 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.Сред постоянните теми в творчеството на художника са "Небесни магистрали" и "Парижки комини". В експозицията"Моята България" авторът обещава да изненада публиката с платна, в които присъства Родината.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.

През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство. През 2013 година е удостоен с почетен знак на Министерството на културата - "Златен век", за цялостен принос в изобразителното изкуство. Почетен гражданин е на градовете: Чирпан, Варна и Пазарджик.

Никола Манев представя изложба  "Моята България" в Двореца в Балчик
netinfo