Нещо за четене - епизод 48: Людмил Тодоров - Шлеп в пустинята
Нещо за четене - епизод 48: Людмил Тодоров - Шлеп в пустинята / dnevnik.bg
"Нещо за четене" - епизод 48: Людмил Тодоров - "Шлеп в пустинята"
67286
"Нещо за четене" - епизод 48: Людмил Тодоров - "Шлеп в пустинята"
  • "Нещо за четене" - епизод 48: Людмил Тодоров - "Шлеп в пустинята"

В поредния епизод на рубриката на Дарик „Нещо за четене” Сашо Серафимов представя „Шлеп в пустинята" от Людмил Тодоров. Авторът е познат на всички, които обичат съвременния български филм, припомни Сашо Серафимов. Той е сценарист и режисьор на филмите "Любовното лято на един льохман", "Приятелите на Емилия", „Емигранти", "Шивачки" и др. Автор е на сборниците с разкази "Да изгубиш Мечо Пух", "Разкази" и на романите "Хроника на една любов" и "Хроника на едно пропадане".

Романът „Шлеп в пустинята” разказва за учител по английски в провинцията, който преминава през различни социални и интимни драми и през цялото време си задава въпроса - какво правя тук, докато не намери, че тук е мястото, което е само негово и най-истинско, разказа Серафимов.

„Понякога мечтата, която си избира човек е по различна от това, което иска неговият дух и тогава духът го повежда през различни митарства, докато не срещне истинското си аз. През душата на героя преминават много малки и големи болки и през всичкото време той прави опит да се вмести в собствения си живот. Основният му коз е честната  човешка реакция към нещата, без злоба и завист. Простичко е разказан сложния  път на душата към желанието да стигне до някаква човешка хармония” , коментира  Серафимов.

Ето и няколко откъса от романа, които Сашо Серафимов избра за слушателите на Дарик:

„От край време хората признават, че не са способни да оценят естеството и не могат да знаят какви са неговите намерения и неговите цели. Защо тогава те все пак приемат и вярват, че то има някакви намерения и някакви цели, и то дори добри”.

„Всеки е сам на тази земя, такава е смразяващата истина. Любовта в нейния висш поетичен и метафизичен смисъл е една заблуда. Любовта има съвсем прозаична цел да произвежда  милиони нещастници, които не знаят кои са".

„Хората са вместилище на тайни. Можеш да живееш години с един човек и нищо да не разбереш за него.”

Какво още каза за романа "Шлеп в пустинята" Сашо Серафимов можете да чуете в прикачения файл.