Нещо за четене – епизод 40: Антимовски хан
Нещо за четене – епизод 40: Антимовски хан / Дарик Добрич
Нещо за четене – епизод 40: "Антимовски хан"
63197
Нещо за четене – епизод 40: "Антимовски хан"
  • Нещо за четене – епизод 40: "Антимовски хан"

В 40-ия епизод на рубриката "Нещо за четене" литературният консултант Сашо Серафимов представя брой 1 на списание "Антимовски хан" за 2013 година. Списанието се издава от Сдружение на писателите - Добрич. Излиза от началото на 2009 г. и е продължител на едноименния вестник, излизал 1997 - 2008 г.. В него има рубрики за поезия, проза, краезнание, критика, хумор, изкуство, млади дарования. Периодиката е 4 книжки годишно.

За първия брой за тази година редакцията е избрала стихотворения от Пламен Панчев от Разград, Христина Комаревска от Плевен, Екатерина Григорова от Добринище, живееща в София, преподавател в НБУ, музиканта Петко Чернев от варненската етно група "Зора" и добричкия автор Генчо Златев.

В рубриката "Ракурси", която се подкрепя от Национален фонд "Култура", се поместват материали оперативна критика за литература и събития в сферата на изкуството - изложби, фестивали, кино, музика. В този брой са поместени статия на Драгомил Георгиев за Алеко Константинов по повод неговата 150-годишнина, критика от Димитър Атанасов, живеещ и работещ в Пловдив, есе от Антон Баев за големия поет Иван Динков, както и преглед от Дияна Боева на три съвременни френски романа - по повод "Франкофония 2013".

В списанието са намерили място къси разкази от Красимир Бачков, Алекс Болдин, Ангел Веселинов и Елена Попова. В рубриката "Непознати и забравени", поддържана от Рада Въртунинска, се предлагат есета от Бенджамин Франклин, Томас Пейн и Томас Джеферсън. Директорът на галерията Евелина Ханджиева ни въвежда в света на художника Никола Тахтунов, на когото в Добрич е представена ретроспективна изложба. Мариана Иванова разказва "Пътят на Иван от село Градини, аристократът в поезията". В рубрика "Кукуряк" може да се прочете много смешен разказ от Пенчо Иванов, каза Серафимов, който е главен редактор на "Антимовски хан".

Един от акцентите на броя е материалът "Истината от лъжата или кой е поп Кръстьо" от Васил Колев, каза Сашо Серафимов. Моменти от нея той е вложил и в редакторския си увод към изданието. Според него новият брой на "Антимовски хан" е съзвучен с вълненията в българското общество от последните месеци, с желанието за промени, за по-добър и смислен живот. "Списанието си намери място в националното пространство, има доста абонати и не е лошо и добруджанецът да го отгърне и прочете", каза Серафимов.
Чуйте още от него в аудиото.