Нещо за четене - епизод 33 - Казуо Ишигуро - Остатъкът от деня
Нещо за четене - епизод 33 - Казуо Ишигуро - Остатъкът от деня / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 33 - Казуо Ишигуро - "Остатъкът от деня"
61265
"Нещо за четене" - епизод 33 - Казуо Ишигуро - "Остатъкът от деня"
  • "Нещо за четене" - епизод 33 - Казуо Ишигуро - "Остатъкът от деня"

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Драгомил Георгиев представя романа „Остатъкът от деня” на Казуо Ишигуро.

Казуо Ишигуро е английски писател от японски произход. Роден е в Нагасаки, Япония, но от 1960 г. живее в Лондон. През 1978 г. завършва английска филология и философия в Университета на Кент. През 1980 г. защитава докторска дисертация в университета на Източна Англия върху творчеството на Малкъм Бредбъри. Публикува за първи път през 1980 г. В момента живее в Лондон заедно с жена си и дъщеря си. Сред най-известните му романи са „Още веднъж в Нагасаки”(1982 г., награда Уинифрид Холтби за 1986 г.), „Художник на изменчивия свят” (1986 г., награда Уитбрид) и „Остатъкът от деня” (1989 г., награда Букър)

Ишигуро се нарежда сред единиците, удостоени с ордени и от двете страни на Ламанша - през 1995 и 1998 г., съответно, е отличен с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература и Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата на република Франция.

През 1994 г. романът „Остатъкът от деня” е филмиран и се превръща в един от най-добрите филми на 90-те години. В главните роли се въплъщават Антъни Хопкинс и Ема Томпсън. Хопкинс играе Стивънс - перфектния английски иконом, който предано служи на своя господар - Лорд Дарлингтън. Като повечето британски аристократи от 30-те години на 20-ти век, лордът е подлъган от нацистите в опитите си да посредничи между тях и британското правителство.

Томпсън играе домоуправителката на имението, г-ца Кентън - одухотворена, волева жена, която следи с нарастващ ужас всичко, което се случва пред очите й. Постепенно тя и Стивънс се влюбват - любов, от която и двамата се опитват да се въздържат в яростна борба с предразсъдъците си.

Още за за Казуо Ишигуро и неговия роман „Остатъкът от деня” – чуйте от Драгомил Георгиев в звуковия файл: