Неизвестни фотографии от Руско-турската война ще бъдат представени в Добрич
Неизвестни фотографии от Руско-турската война ще бъдат представени в Добрич / netinfo

Юбилейна изложба “Пред фотообектива на историята” под патронажа на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, Генералния консул на Руската Федерация във Варна Анатолий Шелкунов и кмета на Добрич Детелина Николова ще бъде открита от 17.30 часа в Художествената галерия.

Изложбата, представя снимки, правени от двамата главни хроникьори на войната от 1877-78 г. - руския фотограф А. Д. Иванов и Франц Душек, придворен фотограф на румънския княз Карол І. Фотографиите показват участници и герои в условията на реални военни действия. Организаторите отбелязват, че “в много от тях може да се открие "зародишът" на монументалните произведения на художника Верешчагин или италианския скулптор Арнолдо Цоки - автор на паметника на Цар Освободител в центъра на София и на други паметници в България".

Фотографиите на А. Д. Иванов са открити в Руския държавен архив за кино и фото документи в Москва по молба от българска страна чрез Евгений Березнер - познавач на историята на руската фотография. Те са от албума "Забалканский поход". Творбите на Франц Душек са открити в частния семеен архив на Бърлич Маджуранис - Риека от Борислав Дряновски и са предоставени безвъзмездно.

Изложбата под наслов “Пред фотообектива на историята” е посветена на Годината на Русия в България и 130-та годишнина от Освобождението и възстановяването на българската държава. Експозицията ще гостува в Добрич до края на месец май.