Не одобриха идеята да се формират критерии за избор на местен омбудсман
Не одобриха идеята да се формират критерии за избор на местен омбудсман / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич не одобри предложението на Милко Пенчев от "Граждани в повече" да се сформира временна комисия, която да изготви критерии за провеждане на конкурс и избор на обществен посредник. От 34-ма присъстващи на сесията съветници, 16 бяха "за", а 18 се въздържаха. От изложението на Пенчев в залата стана ясно, че докладната е разгледана в три постоянни комисии, където също не е срещнала радушен прием. От комисията по търговия е отхвърлена без мотиви, а от комисиите по регионално развитие и по промишленост са поискани допълнителни сведения.

Според Пенчев много от съветниците са останали с погрешното впечатление, че се прави избор на местен омбудсман. Той поясни, че целта е била само нормативна подготовка за бъдещ конкурс, защото според приетия Правилник за дейността на обществения посредник в Добрич, мандатът му е синхронен с този Общинския съвет. Тоест ако такъв се избере сега, той ще работи само до местните избори наесен, което не е функционално, посочи Пенчев.

Той каза още, че сегашното му предложение е плод не на предизборна активност, а на последователна политика на "Граждани в повече", които още през 2011 г. са поставили въпроса за избор на местен омбудсман. През 2014 г. Пенчев внесе обновен правилник за дейността му, който бе одобрен от съветниците.

За Дарик той обяви още, че ще дискутира с колегите си допълнително въпроса и ще внесе отново идеи за оформяне на критерии за избор на местен омбудсман. Това според него се налага и според анализа на постъпилите в общинска администрация жалби и сигнали от граждани, които са повече в последните години. Много от хората не знаят къде да насочат своите искания и ги пращат на грешна институция, което доказва необходимостта от обществен посредник, посочи той.