Назначават геодезическа и хидротехническа експертиза за наводнението в Добрич
Назначават геодезическа и хидротехническа експертиза за наводнението в Добрич / Дарик Добрич

По делото за наводнението в Добрич ще бъде назначена комплексна геодезическа и хидротехническа експертиза, съобщи пред Дарик окръжният прокурор Пламен Николов.
По думите му наблюдаващият разследването прокурор Радослав Бухчев ще се произнесе по преписката, след като станат ясни заключенията на експертите. За изготвянето на експертизата обаче ще се чакат вещи лица от София, тъй като в  Добричка област няма хора с нужната квалификация, поясни окръжният прокурор. Той подчерта, че в цялата страна има малко подготвени специалисти, които сега трябва да изготвят експертизи за всички наводнения, станали в държавата.

Досъдебното производство за наводнението в Добрич беше образувано в Окръжна прокуратура веднага след водното бедствие през юни. Делото е образувано срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост, поради незнание или поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Следствието има за цел да изясни причините за възникването на наводнението, довело до смъртта на 62-годишния Сюлейман Ифраим и до причиняване на множество имуществени щети.

В хода на разследването досега са разпитани няколко десетки свидетели, между които  хора живеещи в района на река Добричка и длъжностни лица от почистващата фирма, посочи Николов. Събрана е обемна документация, свързана с обстоятелствата и фактите  по делото и извършените процесуално-следствени действия. Изискана е информация от Областна управа, общини Добрич и Добричка, Хидрометеорологичната станция, Басейнова дирекция - Плевен и други учреждения. Окръжният прокурор обяви, че предстоят още разпити на длъжностни лица от общините Добрич и Добричка, като на този етап не е решено дали сред тях ще бъдат кметовете на двете общини.