Насърчават интереса на бизнеса към кредитирането
Насърчават интереса на бизнеса към кредитирането / Дарик Добрич
Насърчават интереса на бизнеса към кредитирането
57672
Насърчават интереса на бизнеса към кредитирането
  • Насърчават интереса на бизнеса към кредитирането

Възможността за кредитиране на малки и средни предприятия /МСП/ - "Джереми", бе представена в Добрич. На срещата, организирана от Областния информационен център /ОИЦ/, присъстваха основно представители на 5-те банки, които имат договор с фонда, журналисти и само един бизнесмен.

"Джереми" работи от май 2011 г. чрез отпускане на инвестиционни кредити. От юни 2012 г., след сключен анекс към договорите, се дават и оборотни кредити. Финансират се МСП в различни сфери, като са изключени рибарство, селско стопанство, както и търговия с оръжие, производство на храни, на опасни химикали и някои транспортни дейности. Целта е до февруари 2014 г. 3 000 фирми да получат кредити. Финансирането е с различни суми по няколко линии - за развитие, преструктуриране, разрастване.

В Добрич има интерес към кредитите по "Джереми" информираха представители на три от банките. Кандидатстват основно фирми, които не могат да предложат обезпечение и имат планове за развитие, съответстващи на инициативата. Само от една от банките предоставиха информация колко кредита са дали досега в областта - 30. Оттам подчертаха, че след 2008 г. има рязък спад в интереса на бизнеса към кредитирането, но освен добре развиващото се в Добруджа земеделие, има и фирми, които устояват на новите икономически реалности, както вече трябва да се нарича кризата, и проявяват инициатива, за да продължат да работят.

Повече за структурата на фонд "Джереми" и механизмите на финансиране по него можете да научите в аудио файла от Ивелина Илиева - експерт в ОИЦ.