Настъпи есенното равноденствие
Настъпи есенното равноденствие / Дарик Добрич
Есенното равноденствие настъпи тази сутрин. Равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава определен момент от годината, в който вследствие на движението на Земята спрямо Слънцето денят и нощта са равни по продължителност.

есен времето
Дарик Добрич

В една година има две равноденствия - пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември. В Северното полукълбо есенното равноденствие е през септември, а Южното полукълбо през март. В момента на равноденствието, пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор.

есен времето
Дарик Добрич

Есенно равноденствие е поредния уникален преломен момент, когато можем да се освободим от товара и кармичната обремененост, получени по време на хилядолетния си земна опитност. Това ни дава и невероятната възможност да навлезем в новите пространства и енергии чисти и необременени, свободни и открити, като приемаме с радост и любов новото, което идва, посочва edna.bg.

есен времето
Дарик Добрич

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.