Населените места и промишлените зони - вън от Натура 2000
Населените места и промишлените зони - вън от Натура 2000 / netinfo

Населените места, урбанизираните и промишлените зони ще бъдат изключени от Натура 2000 – това стана ясно след среща между представители на МОСВ и местните власти от Добрич и Варна.

 На срещата са присъствали кметове, председатели на общински съвети и областни управители на Добрич и Варна. Те са обсъдили със зам.министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев проекта Натура 2000 и потенциалните защитени зони, попадащи в двете области.

Ще се търси баланс на интересите и в диалог ще прецизираме нещата, но това не означава да стесним безпринципно обхвата на защитените зони, а съобразно поетите от страната ни пред ЕС ангажименти и националното законодателство – е заявил зам.министър Йордан Дардов, съобщават от пресслужбата на РИОСВ – Варна.

От МОСВ информират още, че процедурите, които в момента министерството подготвя за оценка на проектите в зоните по Натура 2000 ще бъдат максимално облекчени. Целта е да не се създават излишни бюрократични спънки за инвеститорите.

 В наредбата няма да бъдат разработени общи критерии за оценка, които да са валидни за всички зони е станало ясно още на срещата. За пореден път е било подчертано, че няма изрични забрани за строителство в местата по Натура 2000 и няма да се променя собствеността на земята.