/ Дарик Добрич
До 30 април се подава годишна декларация по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условията на труд, на помнят от Дирекция „Инспекция по труда“.

Задължението да бъдe подавана декларация е на новосъздадени и от предприятия, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране. Документите се подават в териториалната дирекция "Инспекция по труда" по адреса на регистрация на предприятието.

От 1 януари т.г. не се внасят уведомления за неподаване на годишна декларация по същия закон, когато няма промени в подлежащите на деклариране обстоятелства. Това задължение отпадна със законодателни промени, обнародвани в Държавен вестник на 5 декември 2017 г., като част от изпълнението на програмата на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите.

От Дирекция „Инспекция по труда” Добрич са направили през месец февруари 98 проверки предимно в ресторанти, обекти, свързани с търговия, селско стопанство и строителство. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 6 проверки.

При проверките са установени общо 537 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 136, по закрилата на трудовите права - 401. Съставени 21 акта за установяване на административни нарушения.