НАП засече 84 млн.лева невнесени и укрити данъци в Североизточна България
НАП засече 84 млн.лева невнесени и укрити данъци в Североизточна България / Дарик Добрич

615 ревизии на фирми в Североизточна България приключиха с актове за установяване на допълнителни данъчни и осигурителни задължения към бюджета на обща стойност 84 млн.лева, съобщават от ТД на НАП - Варна. 68% от проверките са приключили с разкрития от над 10 000 лева, уточняват от ведомството.

Над 61 млн.лева са установените към средата на месец май задължения към хазната от невнесен или укрит данък върху добавената стойност /ДДС/, 11 млн.лева е невнесеният корпоративен данък. При извършени 125 ревизии на физически лица инспекторите са разкрили 5 млн.лева укрити доходи.

Задълженията са в голямата си част на търговци на дребно - 20 млн.лева, следва ги строителният бранш - с над 10 млн.лева. Извършените ревизии на производителите и търговци на зърнени култури са приключили с 48 ревизионни акта за 9 млн.лева.

За да обезпечат събирането на задълженията, данъчните са отправили 337 искания за налагане на предварителни обезпечителни мерки, като са наложили запор на движими вещи, банкови сметки и възбрани на недвижимо имущество на длъжниците.