Китайският магазин
Китайският магазин / НАП
НАП обяви за запечатване голям магазин за китайски стоки в МОЛ Добрич. От началото на годината в интернет страницата на Агенцията са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в които органите по приходи на НАП са установили  данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“.

Инспекторите от „Оперативни проверки“ при НАП Варна са извършили проверки в китайския магазин, тъй като софтуерът за дистанционно наблюдение на касовите апарати е открил, че отчита нереално ниски обороти. Данъчните са извършили контролна покупка в обекта и установили, че покупките не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция, а се издават от компютърна система с нефискален принтер. Такива бележки са издавани и на клиентите на магазина, за което има подадени жалби в НАП.  На този магазин данъчните са извършили проверка през 2015 година, като тогава са съставени 7 акта за същото нарушение.

За тези системни нарушения на данъчните закони магазинът ще бъде запечатан за максималния предвиден в закона срок от 30 дни. След изтичането на срока за запечатване касовият апарат на обекта ще бъде под засилено дистанционно наблюдение и при установяване на нови нарушения, магазинът ще бъде запечатан отново.