НАП Добрич отчита по-висока събираемост от данъци и осигуровки
НАП Добрич отчита по-висока събираемост от данъци и осигуровки / Дарик Добрич
3475 са постъпилите до момента декларации за облагане с корпоративни данъци в офиса на НАП в Добрич, съобщават от приходната агенция. 2811 от тях са подадени по електронен път, което представлява 81% от подадените декларации. От НАП припомнят, че годишна декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2016 година. Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.
 
Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.
 
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата, уточняват от приходната агенция.