НАП Добрич почерпи с шоколад първите данъкоплатци за 2015 г.
НАП Добрич почерпи с шоколад първите данъкоплатци за 2015 г. / НАП - Добрич

Добричките данъчни и първите им клиенти  заедно свалиха сладката коледна украса от елхата в местния офис на НАП, съобщиха от институцията. Служителите на приходната агенция почерпиха с шоколад най-нетърпеливите данъкоплатци, за да бъде новата 2015 година по-сладка и по-доходна за добруджанци. От днес физическите лица трябва да декларират доходите си от извънтрудови правоотношения, които са получили през изминалата година, а така също и да заплатят дължимите данъци.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП. Формулярите, които ще се подават през 2015 г., са напълно нови и в значително намален обем, уточниха от ведомството.

Структурата на декларацията за облагане на доходите се запазва непроменена – основна част и приложения за всеки вид доход, като гражданите попълват само онези от тях в зависимост от конкретния си доход.

Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.

Променени са правилата за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата, които подадат декларацията си до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.