Намаляват възпитателните дела срещу непълнолетни
Намаляват възпитателните дела срещу непълнолетни / netinfo
Тенденция за намаление на детската престъпност се очертава през последните години в Добрич, съобщи секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Росица Добрева. Образуваните възпитателни дела през 2003-та година са били 107, за да стигнат през 2008-ма до 54.

По думите на Добрева това се дължи на сериозната превантивна работа сред подрастващите. През изтеклата година в информационно-консултативния кабинет на комисията са проведени общо 700 консултации, за четвърта поредна година се реализира и програмата „Детска полицейска академия”.

Най-много от образуваните дела са свързани с хулигански прояви, следват кражбите и на трето място се нареждат бягствата от дома и скитничеството.

13-годишно момиче от Добрич е изпратено във възпитателно училище-интернат през 2008-ма година. До мярката се е стигнало заради бягства от дома, скитничество и опит за проституция, обясни Добрева. Заради скитничество и просия две момчета от дом „Дъга” също са попаднали във възпитателно училище.