Намаляват катастрофите в област Добрич
Намаляват катастрофите в област Добрич / Дарик Нюз - архив

За трета поредна година се запазва се тенденцията за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия на територията на област Добрич, съобщи главен инспектор Жулиян Минев – началник сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР – Добрич. От началото на годината до момента, в региона са регистрирани 107 тежки ПТП, при които са загинали 14 и са ранени 123 души. В сравнение със същия период на миналата година се отчита намаление на тежките катастрофи с 4, на убитите – с 5  и на ранените – с 13.

По първокласните пътища в областта са станали 13 тежки катастрофи с 3 убити и 19 ранени, по второкласните пътища – 24 ПТП с 6 убити и 30 ранени, по третокласните пътища – 10 катастрофи с 2 убити и 8 ранени и по общинска пътна мрежа - 4 ПТП с 2 убити и 6 ранени. Данните показват още, че „черният петък” продължава да води в класацията за най-много катастрофи през дните от седмицата. В петъчни дни се регистрира пик на тежките произшествия – общо 23 катастрофи с 6 убити и 26 ранени от началото на годината.

Две деца на възраст под 6 години са ранени при катастрофи през отчетния период, показва още статистиката. Най-много са жертвите и ранените във възрастовата категория от 25 до 64  години – 13 убити и 74 ранени.

16 са катастрофите, причинени след употреба на алкохол. При тях има 4 убити и 15 ранени. От неправоспособни водачи са причинени 5 тежки ПТП с 1 убит и 4 ранени.

Област Добрич е на едно от челните места в страната по брой установени нарушения, най-вече за превишена скорост, посочи още Жулиян Минев. Към момента ОД на МВР разполага с 4 мобилни системи за контрол на скоростта. До края на годината се очаква да бъдат монтирани още три стационарни системи за мониторинг.