Намалява престъпността
Намалява престъпността / netinfo

2 647 криминални и 236 икономически престъпления са регистрирани за Добричка област през 2008 година, съобщи окръжният прокурор Георги Коларов. Всички икономически и 58.3 процента от криминалните са разкрити.

Като най-сериозен проблем от Окръжна прокуратура отчитат грабежите, които не са за значителни суми и средства, нито добре организирани. През 2008-ма са били 74, като най-масово са пострадали жени. През зимата се крадат чанти, а през лятото - златни накити, обобщи Коларов.

3 от общо 5 умишлени убийства са разкрити, както и 4 от 5-те изнасилвания. Най-многобройни от криминалните престъпления са кражбите 1 252 или 47.3 процента.

Най-слаба е разкриваемостта на кражбите на коли - от 47 едва 4. Увеличили са се престъпленията в транспорта, като 752 от тях са на пияни водачи с алкохол в кръвта над допустимите норми. 396 от тях са заловени.

Продължава работата по две неразкрити убийства, каза още Коларов - на шахматиста, който е прострелян с малокалибрен пистолет в дома му и на клошар, пребит в сметището на Гаази баба.