Наказват с пробация 42-годишен, убил приятел по непредпазливост
Наказват с пробация 42-годишен, убил приятел по непредпазливост / netinfo

Добричкият окръжен съд призна за виновен 42-годишния Валентин П. Василев от Добрич, че по непредпазливост е причинил смъртта на 62-годишен свой приятел. Василев ще изтърпи наказание пробация със „задължителна регистрация по настоящ адрес” и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 2 години. Той трябва да отработи в този период по 220 часа годишно безвъзмезден труд в полза на обществото. Василев е осъден да плати на съпругата на пострадалия обезщетение от 30 хил. лв., а на двете му деца по 20 хил. лв.

На фаталния 12 февруари 2008 година Валентин отишъл в заведение между блок 20 и 22 по улица „Дунав” и започнал да пие водка. Дошъл и приятелят му, който бил вече видимо пиян. Двамата се скарали и започнали да се псуват и обиждат. Пострадалият вдигнал един стол и понечил да го запрати по Василев. Той обаче направил салто и със стъпването на земята нанесъл удар в челюстта другия. Мъжът паднал и си ударил главата в стената. Извикани били полиция и Бърза помощ.

Раненият починал почти месец по-късно – на 15 март. Причината за смъртта е контузия на мозъка, довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Василев призна вината си, затова Добричкия окръжен съд допусна делото срещу него да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Смекчаващи вината му обстоятелства са чистото съдебно минало, липсата на висящи производства и доброто име, с което се ползва в обществото.

Той е завършил средно образование и работи като строител.