Наказват А.С.А.-България с близо 19 000 лева
Наказват А.С.А.-България с близо 19 000 лева / Дарик Добрич
Наказват "А.С.А.-България" с 19 000 лева
25700
Наказват "А.С.А.-България" с 19 000 лева
  • Наказват "А.С.А.-България" с 19 000 лева

Фирма "А.С.А.-България" ще изтърпи санкция от община Добрич за не добрата проходимост, осигурена в града през дните след обилния снеговалеж през януари т.г.. Това съобщи в ефира на Дарик кметът Детелина Николова. Сумата, с която се наказва фирмата, е 18 370 лева, които са 10% от дължимото, изразходвано за почистване през януари 2010-та. Кметът припомни, че общината плаща само за свършена работа.

Контрактът между кметството и "А.С.А.-България" изтича на 30 април т.г.. Той е сключен през 2008 г. и за есенно-зимни дейности през двете години са договорени 500 000 лева. Кметът коментира, че община Добрич няма възможност да отдели по-голям ресурс за почистване и зимна поддръжка занапред. С общинските съветници ще бъде обсъдено ново райониране на града, както и нови условия за бъдещия договор.

Според сегашните правила, почистващата фирма е длъжна да направи проходими след снеговалеж първо улиците с масов градски транспорт, припомни кметът. Общината се включва в почистването със собствена техника - машинки за създаване на проходи по тротоарите, както и ръчен труд за пешеходните зони. Детелина Николова бе категорична, че след големия сняг през януари, "А.С.А." е осигурила движението по центъра, но след това то е било затруднено от заледяването. Кметът обвини гражданите, че все още слабо участват в почистването на Добрич.

Детелина Николова е изпратила благодарствени писма на управителите и изпълнителите на фирмите „Екострой" АД, „Търговия на едро" ЕООД, „Алес-М" ЕООД, „Пътно строителство" АД, „Валентино" ООД, „Грация" ООД, „Танатос" ООД и „Комуналефект" ЕООД, които са предложили своя техника и са участвали активно в снегопочистването.

Чуйте какво каза кметът Детелина Николова в предаването Дарик Кафе. С нея разговаря Емилия Укова.