Най-много нарушения през 2009 г. има при заплащането на труда
Най-много нарушения през 2009 г. има при заплащането на труда / Дарик Добрич

1682 проверки за спазване на трудовото и здравното законодателство е извършила през 2009 г. Дирекция "Инспекция по труда" в област Добрич. Това сочи анализът, поднесен пред Областния съвет по условия на труд. Най-много посещения на инспектори са направени по искания и сигнали - 377.

Регистрирани са 4609 нарушения, от които най-вече по условията за безопасност и по трудовите правоотношения. Инспекцията е издала 4417 задължителни за изпълнение предписания, спряла е 32 машини, съоръжения и обекти, отстранила е петима работници. През 2009 г. са съставени и 277 акта за административни нарушения. Най-много са те в отраслите "търговия на едро", "строителство" и "производство на облекло". Търсена е отговорност предимно на работодателите.

Увеличава се броят на нарушенията при трудовите правоотношения. За 2009 г. те са 2005, докато за предходната година са били 1605. Най-голям процент са тези, касаещи заплащането на труда. Това увеличение е породило повече проверки на трудовите правоотношения, отколкото на безопасността, посочват от "Инспекцията по труда".

94% от предприятията в Добричко са направили оценка на риска и са осигурили обслужване на служба по трудова медицина. В тях има лице, изпълняващо функциите на орган по безопасност и здраве, като преобладаващо това е работодателят.