Награждават лауреатите във Фолклор без граници
Награждават лауреатите във Фолклор без граници / netinfo

Награждаването и галаконцертът на лауреатите на 9-я Международен младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" ще се състои от 17.00 часа в Драматичен театър "Йордан Йовков". Победителите в конкурсната част ще получат званието Лауреат на първа, втора и трета награда за всяка възрастова група и специалност. Най-добрите във фестивалната програма ще бъдат отличени с Диплом първа, втора или трета степен, както и с поощрителни премии. Най-високата награда на "Фолклор без граници" е Гран при - за цялостно постижение във фолклорното изкуство.

Над 650 изпълнители от 7 държави се представиха в тазгодишното издание на  младежкия фестивал-конкурс, който събра на сцените в Добрич и Албена певци, инструменталисти и танцови състави от 23 до 28 юни. Участниците се надпреварваха в категориите "солово народно пеене", "камерни вокални ансамбли, "хорове", "солисти инструменталисти", "камерни инструментални ансамбли, "оркестри", "учители и ученик" и "акомпанимент". Фолклорните изпълнители демонстрираха своя талант и майсторство в категориите "автентичен фолклор", "обработен фолклор", "групи за етномузика" и "фолк-джаз".
 
Паралелно с програмата на „Фолклор без граници", народната певица и почетен гражданин на Добрич Галина Дурмушлийска отбеляза своята 50-годишнина с голям концерт, както и председателят на фестивала проф. Милчо Василев - своята 60-годишнина и 40 години творческа дейност.