Нагласите на добруджанци преди евровота
Нагласите на добруджанци преди евровота / netinfo
Нагласите на добруджанци преди евровота
20134
Нагласите на добруджанци преди евровота
  • Нагласите на добруджанци преди евровота

Какви са нагласите на добруджанци преди евровота на 7 юни? Такова анкетно проучване, поръчано от мрежата "Европа директно" е изпълнено в Добричка област през март и април тази година. Разпитани са 500 случайно избрани жители на Североизточния регион, на възраст между 18 и 60 години.
 
Репортажът в прикачения файл ще ви разкаже повече за резултатите от изследването.

Проучването показва и един любопитен факт. На въпрос какво ви кара да се чувствате единни с останалите европейци, българите, за разлика от повечето в Съюза, посочват символи като химна, знамето, мотото и други, което най-вероятно е наследство от соцвремето, когато ни учеха да вярваме на лозунги и да веем знамена.

При така важния за България евровот ще изберем екипа, който има шанс да помага на управлението в родината ни - ако то води добре общата ни кола, или да го контролира и да привлича внимание към грешките му, ако то прави бели и криви от пътя.

За съжаление медиите и политиката на партиите допринесоха в това да чувстваме европейските избори в България като някаква генерална репетиция за разпределението на баницата в родината ни, което няма нищо общо с действителността. За съжаление бледата, ужасно постна кампания не успя да се запечати дори в моето съзнание - а аз съм във въртопа на информацията - какво остава за хората, които избягват да четат, следят и гледат. Незнанието е пагубно.
 
Затова - имате още само един ден да се превърнете в умен избирател за Европейски парламент, а изборите вече започнаха в някои страни-членки на общността. Холандците заложиха на крайно десни депутати, които няколко пъти са пледирали България и Румъния да бъдат изгонени от Евросъюза, парламентът на общността да бъде разпуснат изобщо, а Комисията да се занимава само и единствено с икономически въпроси.

Затова - имате още само един ден да се ориентирате как е правилно да се гласува - надпартийно - нещото, за което говорим от 20 години. Използвайте свободата и демокрацията, която извоювахте преди тези 20 години и макар и още не научени да правим избори, покажете на политиците, че ако те не са готови, ние можем да поведем състезанието по правене на демокрация.