Над 90% от площите с рапица са пропаднали
Над 90% от площите с рапица са пропаднали / Дарик Добрич, архив

Над 90% от засетите с рапица полета в Добричка област са пропаднали заради неблагоприятните агроклиматични условия. Това сочат обследванията на площите, които извършват служители на областна дирекция „Земеделие", съобщи пред Дарик директорът й Стилиян Митев.

С есенници в региона бяха засети общо 1 515 000 дка - 1 114 00 дка с пшеница, 63 хил. дка с ечемик и 338 хил. дка с рапица. Основните поражения от тежката зима през февруари и март са върху рапицата. Към момента има обследвани над 200 000 дка, които са пропаднали на 100%. В дирекцията има подадени 290 заявления за проверка на пострадали есенници, като такива продължават да постъпват непрекъснато, посочи Митев.

Огледите продължават и трябва да приключат в началото на следващата седмица. След това земеделците ще могат за разорат площите и да засеят пролетници на мястото на пропадналата рапица.

До 15 април в областната администрация ще бъдат изготвени протоколите за измръзналите есенници. Пострадалите фермери, които са загубили 100% от посевите, ще могат да кандидатстват за компенсации и ще им се изплати държавна помощ, каза Стилиян Митев.

66% от засетите с пшеница и ечемик площи са в добро състояние, а останалите полета са със средно ниво на развитие на растенията.