/ dariknews.bg, Деян Герговски
Стартира новата учебна година. Тази година 16-ти септември ще е празничен за 2400 училища в страната.

Над 60 000 са първокласниците, които за първи път ще прекрачат прага на класните стаи. Общо учениците в страната пък са над 700 000.

650 първокласници ще влязат за първи път в класните стаи днес в Добрич. Тази година най-малките ученици са с 35 повече в сравнение с миналогодишната есен. Над 7430 са учениците от I до XII клас в общинските училища. Детските градини ще се посещават от 2150 деца, като 535 са записаните в първа група. В детските ясли децата са 400.

Село без училище открива учебната година (СНИМКИ)

Все още почти 60 училища в България са в ремонт, като осем от тях ще започнат годината в други сгради. Над 1000 са основните и текущи ремонти в цялата страна.
 
От „Пътна полиция” напомнят на шофьорите да са особено внимателни в първия учебен ден. Оттам напомнят на водачите да са особено внимателни, когато минават покрай учебни и детски заведения; да спазват ограниченията на скоростта; да се отнасят снизходително към децата, защото те все още се учат; и никога да не спират автомобила си върху пешеходна пътека.

Образователната система изпитва основен недостиг на ресурсни учители, както и такива по математика, физика и химия. Предизвикателство остава и броят на децата, които не посещават училище. В над 200 учебни заведения са назначили медиатори през последните две години.