Над 60% от есенниците в Силистренско са в добро състояние
Над 60% от есенниците в Силистренско са в добро състояние / bgfermer.bg

Над 60% от есенниците в Силистренска област са в добро състояние, показват резултатите от проведеното от Областна дирекция “Земеделие” обследване. При пшеницата в добро състояние са 34.9% от засетите над 450 хиляди декара, а в много добро състояние -60.8%. Едва 4.4% е делът на посевите в средно състояние. Третиране с хербициди е извършено на над 90 на сто от площите.

Няма „пропаднали” площи и при засетите 44 906 декара с ечемик. В много добро състояние са 27.6 на сто, а в добро – 72.4 на сто от посевите. Засетият ечемик е наторен, а третиране с хербициди е извършено върху 77.7 на сто от площите. Не са регистрирани нападения на гризачи.

В добро състояние е и рапицата, с която в Силистренско са засети над 84 хиляди декара.

По данни на Областната земеделската дирекция, е регистрирано масово неопрашване по време на цъфтеж при овошките поради продължителните дъждове.

Има и измръзване на плодни пъпки на овощните видове, от зимните студове и пролетните слани. Щетите са регистрирани предимно в община Тутракан, където в Общинската земеделска служба са подадени две заявления „за пропаднали 32 декара площи с кайсии” заради измръзвания и неопрашване. За пропадналите площи са направени протоколи .