Над 2000 диабетици годишно минават през добричката болница
Над 2000 диабетици годишно минават през добричката болница / netinfo

Повече от 2000 пациенти, страдащи от захарен диабет, годишно преминават през добричката болница. Броят на засегнатите от тази болест ежегодно се увеличава. Част от тях постъпват в спешните отделения с други оплаквания, а се оказва, че имат диабет, коментира началникът на отделението по ендокринология в МБАЛ-Добрич д-р Олга Димитрова. 

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация. 14 ноември е и рождената дата на д-р Бантинг, един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет.

На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, като с успех се увенчаха усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

За втора поредна година ООН и Международната Диабетна Федерация официално посвещават честванията на 14 ноември на децата. Всички инициативи по целия свят ще преминат под мотото “Живот за детето”. Всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от захарен диабет тип 1, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст. В България има над 2500 деца със захарен диабет.