гора
гора / netinfo
Общо 143 служители от всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие  са преминали обучение по опазване на горите, съобщиха от ведомството.  Важна част от него е бил и проведеният инструктаж във връзка с ефективното прилагане на мерките за предотвратяване на горски пожари. 

Горските стражари и лесничеи са анализирали конкретни казуси от практиката с цел да се подобри организацията на работа - от подаването на сигнал за инцидент до санкционирането на нарушителя и задържането на материали и вещи, свързани със съответния случай.

„Технически сме добре обезпечени за борба с огъня – разполагаме със специализирани високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, както и със 100 нови 25-литрови гръбни пръскачки – тип „раница”. Служителите са снабдени с противопожарно облекло, със защитни обувки и каски. Предвидени са храсторези, моторни триони и други помощни инструменти, необходими за локализирането и потушаването на пожарите. Изграждаме минерализовани ивици и лесокултурни прегради”, отчете инж. Стоян Саров – началник на отдела за опазване на горите към СИДП. Той допълни, че взаимодействието и отличната координация с всички отговорни институции е от решаващо значение за ефективните действия при подобни ситуации.

„Разчитаме много и на гражданите. Техните сигнали на телефон 112 имат важна роля за опазването на горите, а в частност и за своевременното овладяване на пожарите”, изтъкна инж. Саров.