Над 100 000 са посетили Двореца в Балчик
Над 100 000 са посетили Двореца в Балчик / Дарик Добрич

От Държавен културен институт “Двореца в Балчик се похвалиха с успешен летен сезон - наситен с много културни събития, но по-слаб откъм туристи в сравнение с миналата година. Въпреки това от началото на 2014-а до момента обектът е посетен от над 100 000 души от цял свят. Очаквано, най-много от чуждестранните гости са руснаци, следват ги румънците и гермаците. По алеите на Двореца обаче може да срещнете още израелски, арабски, японски и китайски туристи. Наблюдава се увеличение на пристигащите от азиатски държави - бивши републики на СССР, заяви директорът на “Двореца” Жени Михайлова.

Най-посещаваните забележителности в комплекса са тронът до вилата на кралица Мария, който датира от втори век, както и Сребърният кладенец от 1765 година, в който всички пускат монета в знак на желание да се завърнат някой ден отново в Балчик.

Михайлова допълни още, че в момента два обекта от Двореца са недостъпни за туристи. Единият от тях е лабиринтът, затворен за посещение вече от над две години. Той се нуждае от обезопасване и реставрация, за да бъде отворен за посетители. След наводнението пък се е активирало малко свлачище, което до момента не е укрепено и ограничава достъпа до лятната резиденция на кралица Мария.  Според директора, решението на тези проблеми е отговорност на Университетската ботаническа градина.